Συνέντευξη με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας-Β. Κόκκαλης «Την ώρα της κρίσης παλέψαμε για το κοινό καλό για την ασφάλεια των πολιτών και αυτή ήταν η μοναδική μας αγωνία»

Συνέντευξη με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας-Β. Κόκκαλης «Την ώρα της κρίσης παλέψαμε για το κοινό καλό για την ασφάλεια των πολιτών και αυτή ήταν η μοναδική μας αγωνία»

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών αποτέλεσε είδηση και επικαιρότητα για αρκετές ημέρες, καθώς η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια, που η Αττική είχε πάρα πολλά χρόνια να ζήσει. Τα συνεργεία και οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο και επιφορτίστηκαν με όλη την ευθύνη και όλη τη δουλειά. Νυχθημερόν βρίσκονταν στους δρόμους, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και πάλευαν να τους κρατήσουν  ανοιχτούς, ειδικά σε σημεία ευαίσθητα όπως κέντρα υγείας και δομές ευπαθών ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Διονύσου που κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λαμβάνοντας όλη τη στήριξη που χρειαζόταν. Στο τιμόνι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής ο Μαρουσιώτης και επί πολλά έτη Αντιδήμαρχος, ο δυναμικός και δραστήριος Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Κόκκαλης, συντόνισε, επενέβη, δούλεψε, ξενύχτησε, βρέθηκε για άλλη μια φορά σε δύσκολες καταστάσεις τις οποίες όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έφερε σε πέρας με επιτυχία. Ωστόσο, οι γκρίνιες και τα παράπονα δεν λείπουν ποτέ. Για αυτό, λίγες ημέρες μετά την μεγαλύτερη κακοκαιρία των τελευταίων ετών, και ενώ σιγά σιγά τα προβλήματα καταλαγιάζουν, η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ φιλοξενεί τον κο Βασίλη Κόκκαλη για να μας μιλήσει για όλα αυτά που έγιναν και όσα περισσότερα ίσως να μπορούσαν να έχουν γίνει.

1. Κάνοντας ένα απολογισμό της μάχης που δώσατε με ένα καιρικό φαινόμενο πολύ μεγάλων διαστάσεων θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για την έκταση της επιχείρησης που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής ως προς την Πολιτική Προστασία;

– Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, που από την πρώτη στιγμή και νυχθημερόν, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της κακοκαιρίας  και μετά  την έκδοση προβλέψεων για μεγάλης έντασης κακοκαιρία, από τις 14 Φεβρουαρίου 2021 τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής, με το 116915/10-2-2021 οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Καθ’ όλη την διάρκεια της επέλασης του χιονιά ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης  βρισκόντανε όπου το απαιτούσαν οι συνθήκες, ακούραστα, εμψυχώνοντας όλους μας να συνεχίσουμε την μάχη με την κακοκαιρία Μήδεια . Εντύπωση μου προκάλεσε το πάθος του ανθρώπου για τον άνθρωπο και τον ζήλο του να βρεθεί και στο πιο δύσκολο σημείο, ώστε να δώσει λύση για τον πολίτη.  Τόσο το προσωπικό της  Πολιτικής Προστασίας όσο και της  ΔΙΔΙΜΥ. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα. Δημιουργήθηκαν 8 προσωρινές θέσεις απόθεσης άλατος σε κομβικά σημεία όπως  Χαϊδάρι- Αφαία, Νέα Μάκρη, Ερυθρές, Ολυμπιακό Στάδιο, Παλαιά Πεντέλη, Ζωγράφου (Μπάντμινγκτον),Τελεφερίκ Πάρνηθα, Διόνυσος με μηχανήματα φόρτωσης. Πριν την κακοκαιρία πραγματοποιήθηκαν προληπτικά ΣΟΠΠ.

“Εντύπωση μου προκάλεσε το πάθος του ανθρώπου για τον άνθρωπο και τον ζήλο του να βρεθεί και στο πιο δύσκολο σημείο, ώστε να δώσει λύση για τον πολίτη.”

Σε όλες τις περιφερειακές ενότητες εκτός ΠΕ Πειραιά και Νήσων και στάλθηκαν τα απαιτούμενα έγγραφα σε Δήμους, Πυροσβεστική, Αστυνομία, υπηρεσίες και εργολάβους.

Ενεργοποιήθηκαν 89 οχήματα μισθωμένα, 31 οχήματα της σύμβασης αποχιονισμού και 2 της Περιφέρειας. Σύνολο 122 οχήματα-μηχανήματα

Στους παρακάτω Δήμους δόθηκε συνδρομή Αθηναίων, Ηλιούπολης, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής,Βριλησσίων,Βύρωνα,Καισαριανής,Γαλατσίου,Διονύσου,Κηφισιάς,Δάφνης-Υμηττού,Ζωγράφου,Κερατσινίου-Δραπετσώνας,Κορυδαλλου,Μάνδρας-Ειδυλλίας,Λαυρεωτικής,Νέας Ιωνίας, Νέας Χαλκηδόνας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Σπάτων, Αρτέμιδος, Τροιζηνίας, Χαλανδρίου, Φυλής, Σαρωνικού, Πειραιώς, Αχαρνών.

Δόθηκε 6 τόνους  αλάτι αποπαγέτωσης είτε χύμα είτε σε σακούλες των 15 κιλών σε 38  δήμους αλλά και σε υπηρεσίες και Νοσοκομεία.

Στις 17-02-2021 σταμάτησαν οι χιονοπτώσεις και ξεκίνησε ο απεγκλωβισμός των πολιτών. Προσθέτοντας στην μάχη , 6 jcb, 6 Bobcat,  6 φορτωτές, 5 Καλαθοφόρα, 6 συνεργεία κοπής δένδρων και 3 γερανούς παπαγαλάκια. Με προτεραιότητα σε περιοχές όπως ο Διόνυσος, ο Ωρωπός, Βαρνάβα, Ερυθραία, Καπανδρίτι, Μεταμόρφωση, Κηφισιά, Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Σημαντική ήταν η βοήθεια που παρείχαμε σε  Νοσοκομειακά ιδρύματα και στρατιωτικές μονάδες προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα .

Από Τετάρτη 17/2/2021 έως και σήμερα  επιχειρούμε αδιαλείπτως με  συνεργεία κοπής δένδρων που αριθμούν σε σύνολό τους με τους χειριστές μηχανημάτων-οχημάτων τα 224 άτομα να αποκαταστήσουμε τα όποια προβλήματα προξένησε η κακοκαιρία.

Έχουμε μέχρι αυτή την ώρα συνδράμει με συνεργεία, κλαδοτεμαχιστες , φορτηγά και όποια μηχανήματα χρειάζονται τους  Δήμους Ορωπού, Μεταμόρφωσης , Βαρνάβα , Ηρακλείου , Διονύσου, Παπάγου, Κηφισιάς, Ερυθραίας , Καπανδριτίου για την κοπή και αποκομιδή δέντρων και την αποκατάσταση βλαβών όπου έχει  χρειαστεί.

Περαιτέρω να σημειώσουμε τις κλήσεις που δέχτηκε η Περιφέρεια Αττικής από ιδιώτες για απεγκλωβισμούς πολιτών ή/και ανθρώπων που έχουν ιατρικής φύσης πρόβλημα και ήταν εγκλωβισμένοι από τις σφοδρές χιονοπτώσεις χωρίς νερό και ρεύμα και που ήταν πάνω από 110 (κλήσεις). Να σημειωθεί ότι στις κλήσεις περιλαμβανόταν και μεταφορά ασθενούς.

Με προσωπική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη  και  του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κόκκαλη και εξαιτίας της μη δυνατότητας από πλευράς ΟΤΑ Α΄,  δόθηκε εντολή να μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για τα όποια προβλήματα.

“Σημαντική ήταν η βοήθεια που παρείχαμε σε  Νοσοκομειακά ιδρύματα και στρατιωτικές μονάδες προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.”

2. Παρατηρήσαμε πως τα συνεργεία της Περιφέρειας πέρα από τους κεντρικούς οδικούς άξονες που κρατήθηκαν καθαροί σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, επενέβησαν και σε σημεία πέραν των αρμοδιοτήτων τους, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο σε στήριξη και βοήθεια. Πως επετεύχθη αυτό, ποια είναι η συνταγή που ακολουθήσατε;

Σαφώς και όπως είδατε υπήρξε  ένας αρχικός σχεδιασμός  με όλους μας στις επάλξεις όλα τα εικοσιτετράωρα που η κακοκαιρία Μήδεια βρίσκονταν σε εξέλιξη . Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι προφήτης πριν έρθει αντιμέτωπος με την δύναμη της φύσης . Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τόσο ακραία και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα πρέπει να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά . Στον αγώνα της μάχης δεν μπορείς πάντα να υπολογίσεις τον εχθρό και στην περίπτωση των καιρικών φαινομένων δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια την ένταση και την διάρκεια τους. Σε πολλές φορές ο αρχικός σχεδιασμός άλλαζε ώρα με την ώρα λεπτό προς λεπτό αφού τα μέτωπα της κακοκαιρίας ήταν πολλά και σε διαφορετικά σημεία. Την ώρα της κρίσης παλέψαμε για το κοινό καλό για την ασφάλεια των πολιτών και αυτή ήταν η  μοναδική μας αγωνία. Εκείνη την ώρα δεν υπολογίζεις δεν σκέφτεσαι αν τα κάνεις όλα τέλεια … μετά κάνεις τον απολογισμό και μετράς τα όποια λάθη.

“Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τόσο ακραία και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα πρέπει να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά.”

3. Mέσα από αυτή την εμπειρία των τελευταίων ημερών, αλλά και γενικότερα την εμπειρία σας σε αυτόν τον τομέα και με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, όπως για παράδειγμα τον κακό συντονισμός από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ, τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να αλλάξει για την αντιμετώπιση και ενός παρόμοιου φαινομένου στο μέλλον. Σε ποια σημεία μπορούμε να βελτιωθούμε;

Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να γίνει αυτή η δύσκολη κατάσταση που περάσαμε  ένα μάθημα για όλους . Ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά τα λάθη τις όποιες ελλείψεις τι δεν έκανε καλά γιατί δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε . Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο και να ασκούμε μικροπολιτικές είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη . Θα πρέπει όλοι να κάνουμε τον απολογισμό μας μετά από δύσκολες καταστάσεις όπως αυτοί που βιώσαμε και να θωρακιστούμε για το κοινό καλό και την ασφάλεια των πολιτών.

Ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας θέλω να ευχαριστήσω όλο το έμψυχο προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής και του αυτοτελούς τμήματος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όσο και τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκο Σταθόπουλο για τον ζήλο και τον επαγγελματισμό που έδειξαν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Από την πρώτη στιγμή και για ολόκληρα 24ωρα υπερέβαλαν εαυτό για να φέρουν σε πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, που ούτε μια στιγμή δεν έλειψε από το πλευρό μας.


“Θα πρέπει όλοι να κάνουμε τον απολογισμό μας μετά από δύσκολες καταστάσεις και να θωρακιστούμε για το κοινό καλό και την ασφάλεια των πολιτών.”