Στην Περιφέρεια Αττικής το πρώτο Βραβείο για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων στα Green Awards στο Βελλίδειο Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Πρώτο Βραβείο στον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια και για το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή

Γ. Πατούλης: «Συνεχίζουμε δυναμικά για να αλλάξουμε πλήρως την Αττική! Να γίνει η Πράσινη Περιφέρεια και ο τόπος που θα αξίζει στα παιδιά μας»

Την κορυφαία θέση για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κατέκτησε η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της απονομής των GREEN AWARDS η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργάνωσαν, παραμονή της έναρξης της ΔΕΘ, ο Economist και το powergame.gr. Το βραβείο παρέλαβε χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

Το πρώτο βραβείο επίσης απέσπασε η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή από Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στους 66 Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση περίπου 100.000.000 € από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του ΕΣΠΑ. Το βραβείο παρελήφθη από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας – Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ  Β. Κόκκαλη.

Με αφορμή τις σχετικές διακρίσεις ο Γ. Πατούλης επισήμανε:

«Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά για να αλλάξουμε πλήρως την Αττική! Να γίνει ο τόπος που θα αξίζει στα παιδιά μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιβραβεύεται η Αττική για τη προσπάθεια που κάνει να γυρίσει οριστικά σελίδα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ένα θέμα το οποίο σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.  

Είναι γεγονός ότι η Αττική είχε μείνει πολύ πίσω στα ζητήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και στην ανάπτυξη συστημάτων ανακύκλωσης. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας προχωρήσαμε στην εφαρμογή ενός νέου προγράμματος. Μάλιστα ήδη το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε για την επόμενη πενταετία το νέο Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) το οποίο και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα όλων των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, σήμερα διαθέτουμε 60 κινητά πράσινα σημεία που κινούνται σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας, (πλατείες, σχολεία, σταθμούς μέσων μεταφοράς, κ.α.) και μαζεύουν ανακυκλώσιμα υλικά. Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου Βαθμού πετύχαμε ένα σημαντικό σχέδιο να πάρει το δρόμο του και σύντομα πάνω από 1000 γωνιές ανακύκλωσης αναπτύσσονται προκειμένου  να αποτελέσουν τα σημεία εναπόθεσης καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, συμβάλλουμε στη προσπάθεια ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας, ενώ είμαστε στη φάση της δημοπράτησης των πάρκων κυκλικής οικονομίας. Ευελπιστούμε με τους ρυθμούς υλοποίησης του σχεδιασμού μας να είμαστε σύντομα σε θέση να συναγωνιστούμε τον τρόπο διαχείρισης των βιοαποβλήτων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), σε συνδυασμό με την εξασφάλιση υπερσύγχρονων απορριμματοφόρων συλλογής αποβλήτων, δημιουργούν μια δυναμική που θα μας οδηγήσει σε μια άλλη εποχή. Ό,τι έχουμε καταφέρει είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας και δουλειάς που γίνεται από τα στελέχη της Περιφέρειας, του ΕΔΣΝΑ και τους συνεργάτες μελετητές. Όλα αυτά αποτελούν εχέγγυο ότι η Αττική θα γίνει πράσινη Περιφέρεια. Χαίρομαι που αυτή τη διάκριση την παρέλαβα από τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος κατά τη θητείας του ως Υπουργός Εσωτερικών έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ έπραξε ότι ήταν δυνατό προκειμένου να ξεπεραστούν σημαντικά ζητήματα που είχαν προκύψει μέσα από την απλή αναλογική».

Μεγάλος αριθμός συμμετοχών

Να σημειωθεί ότι υποβλήθηκε πολύ μεγάλος αριθμός συμμετοχών, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την Κριτική Επιτροπή των GREEN AWARDS, που αποτελούνταν  από κορυφαίους εμπειρογνώμονες του χώρου και στελέχη που διαθέτουν σημαντική εμπειρία και γνώση, απαρτιζόμενη από τα ακόλουθα πρόσωπα:

Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Νικόλαος Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Ευάγγελος Καραμίντζιος, Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Ιωάννης Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Διδάκτωρ Αδαμάντιος Σκορδίλης, Πρώην Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Διδάκτωρ Πέτρος Γκίκας, Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείου Κρήτης.

Φωτογραφικό υλικό:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

 

Γραφείο Τύπου