Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου ΕΔΣΝΑ Γιάννη Σγουρού για την νέα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις ανεξέλεγκτες χωματερές

Με αφορμή την ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με την οποία έγινε γνωστό ότι η χώρα μας παραπέμπεται εκ νέου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους  χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου με πιο πρόσφατη αυτή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 12 Φεβρουαρίου 2013, έχω επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι τα έργα αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών και εν γένει της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να μπουν στην άμεση προτεραιότητα όλων γιατί κινδυνεύουμε με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και με επιβολές προστίμων.

Είχα πει στις δηλώσεις μου μετά τη συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Ανάπτυξης τον περασμένο Οκτώβριο ότι Ευρωπαϊκή ασυλία τέλος και ότι δεν θα αργήσει η ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας ξαναστείλει στο «σκαμνί».

Τότε όμως κανείς δεν μας άκουγε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ορισμένοι έκαναν κινητοποιήσεις για να ματαιωθούν οι διαγωνισμοί για τις αποκαταστάσεις των 11 ΧΑΔΑ που με «χίλια βάσανα» τελικά δημοπράτησε ο ΕΔΣΝΑ με στόχο να απαλλαγεί μια και καλή η Αττική και τα νησιά μας από αυτόν τον βραχνά και να μην κινδυνεύουμε με πρόστιμα που θα άγγιζαν σύμφωνα και με τη νέα ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα 300 εκ. € τον χρόνο.

Σημειωτέον, τα έργα αυτά θα γίνουν με πόρους του ΕΣΠΑ, άρα σήμερα επαληθεύεται πλήρως η προειδοποίησή μας ότι κάποιοι με την πολιτική τους ζημιώνουν διπλά τον ελληνικό λαό. Και του στερούν κοινοτικούς πόρους σε μια κρίσιμη για την οικονομία κατάσταση και τον υποχρεώνουν να πληρώσει πρόστιμα.

Πρόστιμα όμως δεν απειλούμαστε να πληρώσουμε μόνο για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, αλλά και για τα απορρίμματα που θάβουμε χωρίς να έχουν υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία.

Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 98/08 από 1-1-2014 θα επιβάλλεται πρόσθετο τέλος ταφής, που μόνο για την Αττική εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 50 εκ. € για το πρώτο έτος, με τον κίνδυνο να ξεπεράσει τα 80 εκ. €, αν συνεχιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και τα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να βάλλουν κατά της απόφασής μας να υλοποιήσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα λύσουν το διαχρονικό πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική και θα επιτρέψουν στο λεκανοπέδιο να ανασάνει. Εδώ όμως κρίνονται οι προθέσεις όλων.

Εμείς επιλέξαμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος. Δεσμευτήκαμε στους συμπολίτες μας ότι θα αγωνιστούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί την Αττική εδώ και 30 χρόνια. Και αυτό που δεσμευτήκαμε το αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις και σκληρή δουλειά».