Δελτία Τύπου
Η Περιφέρεια Αττικής και το EcoFest πραγματοποιούν τριήμερες εκδηλώσεις (4-6 Ιουνίου) στην Πλατεία Νερού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Περιφέρεια Αττικής και το EcoFest πραγματοποιούν τριήμερες εκδηλώσεις (4-6 Ιουνίου) στην Πλατεία Νερού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γ. Πατούλης: «Μετατρέπουμε την Αττική σε πράσινη Περιφέρεια με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό»

Ξεκίνησαν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις του EcoFest 2021 που πραγματοποιείται το διάστημα 4-6 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού, με βασικό διοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εγκαινίασε το φεστιβάλ παρουσία του Υπουργού  Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του Αμερικανού Πρέσβη στην ΕλλάδαΤζέφρι Πάιατ, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννη, του Υφυπουργού  Αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος  Γ. Αμυρά, της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζ. Μακρή, της Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Α. Σδούκου, του  Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γ. Σταμάτη και της Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα  Δ. Νάνου.

Οι εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα τα πρωί, πραγματοποιούνται στην Πλατεία Νερού (πλησίον του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και είναι αφιερωμένες στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βιώσιμη μετακίνηση καθώς και στις πράσινες και έξυπνες πόλεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Την έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποίησε με χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ο οποίος υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας πράσινης Περιφέρειας, κάτι που επιτυγχάνεται με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Αφού επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τη μεγάλη γιορτή του Περιβάλλοντος μέσα από το ecofest, που έχει γίνει θεσμός, τόνισε ότι στα δύο χρόνια της διοίκησής του έχουν προωθηθεί σημαντικές δράσεις και έχουν υλοποιηθεί έργα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά τους, ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης, οι Υφυπουργοί Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Αμυράς και Ζ. Μακρή στο χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι αποτελεί μονόδρομο για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.  Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, στον εθνικό  στόχο να φυτευτούν 30 εκ. δέντρα και στην υλοποίηση δράσεων κυκλικής οικονομίας. Στο σύνολό τους συμφώνησαν ότι απαιτείται στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Γ. Πατούλης: Χτίζουμε ένα ισχυρό δίκτυο για τη διαχείριση του περιβάλλοντος

Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε: «Από την αρχή της θητείας μας μέχρι σήμερα, εντείναμε τις προσπάθειές μας για μείωση των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας, ενισχύσαμε την καινοτομία στον τομέα του περιβάλλοντος, στηρίξαμε τη δημιουργία νέων αγορών στη βάση της κυκλικής οικονομίας και της ζήτησης πράσινων τεχνολογιών, αγαθών και υπηρεσιών. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, καταρτίσαμε και υλοποιούμε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, που εντός των επόμενων ετών θα δώσει οριστική λύση σε ένα μείζον πρόβλημα που ταλάνιζε την Αττική μας επί δεκαετίες. Επιπροσθέτως, προχωράμε στην υλοποίηση έργων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, με προτεραιότητα την αντιπλημμυρική προστασία, τα προγράμματα εκτίμησης φυσικών κινδύνων, την αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτηρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό του οδικού δικτύου, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της ποδηλασίας και την ενίσχυση του προγράμματος Εξοικονομώ- Αυτονομώ. Σε συνεργασία με το κράτος, τους δήμους και την κοινωνία των πολιτών, χτίζουμε ένα ισχυρό δίκτυο για τη διαχείριση του περιβάλλοντος που θα απαντά στις προκλήσεις της εποχής. Δημιουργούμε κίνητρα για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής, κάνουμε ξανά ελκυστικούς τους τόπους που γνώρισαν για δεκαετίες την οικολογική υποβάθμιση, κατευθύνοντας σε αυτούς επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Εφαρμόζουμε στην πράξη διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές, πάνω στις οποίες χαράζουμε μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές πολιτικές».

 Επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους

Στο πλαίσιο της έναρξης του φεστιβάλ ο Περιφερειάρχης, μαζί με το κυβερνητικό κλιμάκιο  τον κ. Πάιατ και τους επίσημους καλεσμένους,  επισκέφθηκαν τα περίπτερα και ενημερώθηκαν από τους εκθέτες. Με εντολή του Περιφερειάρχη, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ εξειδικευμένα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ θα πραγματοποιούν στους επισκέπτες rapid test. Μεταξύ των περιπτέρων που επισκέφθηκαν ήταν και το Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ στο οποίο παρουσιάζονται οι δράσεις της Περιφέρειας για την ανακύκλωση και το περιβάλλον. Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης μετακινήθηκε από και προς το χώρο της εκδήλωσης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Συμβολικός αγώνας μπάσκετ με αμαξίδια

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με τη διεξαγωγή αγώνα μπάσκετ με αμαξίδια σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ), η οποία είναι μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ). Πριν από την έναρξη του αγώνα ο  Περιφερειάρχης μαζί με τη λοιπή πολιτική ηγεσία, αγωνίστηκαν συμβολικά για 5 λεπτά.  Οι αθλητές της ΟΣΕΚΑ που αγωνίστηκαν ήταν:  Γ. Χαλδαίος, Χ. Σπέντζος, Π. Κότσαρης και Β. Σπανίδης.  Στους πρεσβευτές του ecofest 2021 είναι και ο Π. Γιαννάκης, πολυνίκης αθλητής και διεθνής προπονητής καλαθοσφαίρισης.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική» της Περιφέρεια Αττικής και το Hellenic Association for Energy Economics. Επιπλέον στις σημερινές εκδηλώσεις κατά την έναρξη, συμμετείχαν ο Κ. Ανδριτσόπουλος Καθηγητής και Πρόεδρος του EcoFest, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Θ. Κατσιγιάννης, ο Σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα συγκοινωνιών Κ. Λογοθέτης. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων που συμμετέχουν ως εκθέτες στο ecofest. Η διενέργεια των rapid test πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Συντονιστή του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ  Δρ. Πάνου Ευσταθίου. Παρούσα ήταν και η υπεύθυνη επικοινωνίας  του ΚΕΠΙΧ  Χ. Γαλανοπούλου.

Προγραμματισμένες δράσεις Περιφέρειας Αττικής

 

Εκτός από τις τριήμερες εκδηλώσεις EcoFest 2021 που είναι προγραμματισμένες για τις 4-6 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού, η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιεί αύριο Σάββατο 5 Ιουνίου στις 10:30 το πρωί ειδική εκδήλωση με θέμα Το  Περιβάλλον  Ανήκει στα Παιδιά” στο Πεδίον του Άρεως. Επίσης τη Δευτέρα 7 Ιουνίου  στις 9:30 το πρωί ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώνει εορταστικές δράσεις στο πλαίσιο των οποία θα πραγματοποιηθεί και η έναρξη του έργου στεγάνωσης της 5ης λίμνης και του καναλιού που διατρέχει το Πάρκο.

Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις

  1       2       3       4       5
  6       7       8       9     10
11     12     13     14     15