Εντός του επόμενου έτους θα προχωρήσει η δημοπράτηση 10 αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης βιοαποβλήτων με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στο 4ο ΣΔΙΤ Forum

Γ. Πατούλης: «Σπεύδουμε να καλύψουμε καθυστέρηση 20 χρόνων στις υποδομές- Έχουν ήδη δρομολογηθεί 2 έργα Π/Υ 640 εκατομμυρίων ευρώ για υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων με τη διαδικασία των  ΣΔΙΤ»

Τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να ξεκολλήσει, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους δήμους, τα πράγματα από τη στασιμότητα στην οποία είχε καταδικαστεί η Αττική όσον αφορά τα έργα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μιλώντας στο 4ο ΣΔΙΤ Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Στην ίδια θεματική Ενότητα με τίτλο «Περιβαλλοντικά Έργα ΣΔΙΤ», τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τον Μ. Γραφάκο, Γενικό Γραμματέα Συντονισμού – Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Γ. Χατζημάρκο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, τον Μ. Γεράνη, Πρόεδρο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, τον Αντώνη Σιγάλα Δήμαρχο Θήρας και τον Ν. Χιωτάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του  Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ.

Ο κ. Πατούλης ξεκινώντας τον χαιρετισμό του εξήρε τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα αυτό αλλά και όλες τις πρωτοβουλίες των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης για να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα.

«Είμαστε σύμμαχοι και με ευγενή άμιλλα, όλοι μαζί θα το κερδίσουμε αυτό το δύσκολο στοίχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δίνουμε  προτεραιότητα στην ανακύκλωση»

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στις ΣΔΙΤ έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό εργαλείο υλοποίησης σύνθετων και περίπλοκων έργων, που δεν μπορούν να υλοποιηθούν με τον κλασσικό τρόπο των δημοσίων έργων και πρόσθεσε πως στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και τον ΕΔΣΝΑ, χωρίς κανενός είδους δογματισμό, αναζητήθηκε ο βέλτιστος τρόπος να ενταχθούν τις ΣΔΙΤ στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της διοίκησης που έχει τρεις συγκεκριμένους άξονες:

  • Πρώτον, δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων στο δύσκολο έργο της επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων. 
  • Προχωρά η  Ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων για να ελαφρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή. Επί τη ευκαιρία, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου έτους θα προχωρήσει η δημοπράτηση 10 αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης βιοαποβλήτων με συνολικό Π/Υ της τάξης των 100 εκ. ευρώ.
  • Δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές επεξεργασίας για να δρομολογηθεί με έργα και όχι με λόγια ο τερματισμός της ταφής απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Εντός του 2022 θα ξεκινήσει η υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού

Στην συνέχεια ο κ. Πατούλης τόνισε ότι από την πλευρά της διοίκησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών.

«Προχωρήσαμε άμεσα στη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και τη μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο.

Ο ανάδοχος έχει ήδη εγκατασταθεί και οι σχετικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει» τόνισε και πρόσθεσε:

«Δημοπρατήσαμε  τη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού, εκπληρώνοντας τη νομική αλλά και πραγματική μας υποχρέωση

για ολοκληρωμένη διαχείριση. Μπορώ σήμερα να σας ενημερώσω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών για το Γραμματικό και ότι εντός του 2022, θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές και καθυστερήσεις από τη μεριά των εργολάβων.

Ξεκινά άμεσα η Β’ φάση των διαγωνισμών για δύο έργα ΣΔΙΤ σε Κεντρικό Τομέα και Πειραιά

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως ήδη έχουν δημοπρατηθεί δύο έργα ΣΔΙΤ, ένα για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα και ένα για την εξυπηρέτηση της περιοχής του Πειραιά, επισημαίνοντας πως  για τα δύο αυτά έργα έχουν ήδη κατατεθεί οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των υποψηφίων αναδόχων έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σ’ αυτό το σημείο ανακοίνωσε πως η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης για την επόμενη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει η έναρξη των σχετικών διαδικασιών της Β΄ φάσης και για τα δύο έργα. 

«Μιλάμε λοιπόν ότι σαν διοίκηση έχουμε ήδη δρομολογήσει:

  • 2 έργα Π/Υ 130 εκατομμυρίων ευρώ για υποδομές επεξεργασίας με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων

 

  • Και άλλα 2 έργα Π/Υ 640 εκατομμυρίων ευρώ για υποδομές επεξεργασίας με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ

 

Κι όλα αυτά έχουν γίνει σε δύο χρόνια, όχι σε είκοσι, γιατί είκοσι έτη έχει μείνει η Αττική χωρίς νέα μονάδα επεξεργασίας» σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι στα πλαίσια του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι σε εξέλιξη μελέτες για την προετοιμασία τουλάχιστον ενός ακόμα μεγάλου έργου επεξεργασίας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σπεύδουμε να καλύψουμε καθυστέρηση 20 χρόνων στις υποδομές. Το κάνουμε όμως προσεκτικά με το μυαλό μας στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος, έχοντας στο κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Είμαι βέβαιος ότι εντός της επόμενης τριετίας το τοπίο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής θα έχει βελτιωθεί ριζικά. Για να δοθεί όμως ολοκληρωμένη και συνεκτική λύση, είναι απαραίτητο να δοθούν λύσεις, από το ΥΠΕΝ, σε δυο εκκρεμή θέματα:

Πρώτον στο θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων επεξεργασίας και δεύτερον, στα ζητήματα προτυποποίησης και διαχείρισης του δευτερογενούς καυσίμου».

 

Δείτε σχετικό βίντεο από την ομιλία του Περιφερειάρχη στο παρακάτω link:

https://youtu.be/tvRzcZsSbCI

 

Φωτογραφικό υλικό:

1 2 3 4

 

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ