ΔΤ ΕΔΣΝΑ 17-11-22

Δούρου και ΣΥΡΙΖΑ προσφεύγουν στην προσφιλή τους τακτική: Συκοφαντίες, ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα σε βάρος της Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ .

Γεμάτη ψέματα και ανακρίβειες η ανακοίνωση της παράταξης της κας Δούρου, σχετικά με το διαγωνισμό που αφορά την επεξεργασία στραγγισμάτων στον ΟΕΔΑ Φυλής

Για μια ακόμη φορά η παράταξη της κας Δούρου εκδίδει ανακοινώσεις που είναι γεμάτες ψέματα, ανακρίβειες και συκοφαντίες, υπηρετώντας προφανείς κομματικές σκοπιμότητες κι εντάσσοντας τις πρωτοβουλίες της στο γνωστό γαϊτανάκι σκανδαλολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό αποδεικνύεται από την ανακοίνωση τους, που φιλοξενείται κατά κύριο λόγο σε φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, σχετικά με τον διαγωνισμό «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠHΡΕΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΗΣΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ο.Ε.Δ.Α. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ».

Ως Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώσει την προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Αττική, Πρώτη Πράσινη Περιφέρεια της χώρας, πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση και στην υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας.  Όλες οι δράσεις μας αυτόν το στόχο υπηρετούν.

Σε όσους επιχειρούν να μας συκοφαντήσουν πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα, απαντάμε με ξεκάθαρες κι αδιαμφισβήτητες αλήθειες.

Πρώτο, όλοι οι διαγωνισμοί που έχουν διεξαχθεί από τη σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, διεξάγονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Σε όλους τους διαγωνισμούς , γίνεται έλεγχος νομιμότητας από το αρμόδιο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κι όλοι έχουν ολοκληρωθεί με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών αρχών. Αν θέλει η κα Δούρου και η παράταξή της να υποκαταστήσουν το Ελεγκτικό Συνέδριο να μας το πουν. Αν θέλουν μια «άλλη» Δικαιοσύνη,  στα μέτρα τους και στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζητά εδώ και καιρό ο κ. Πολάκης, να το πουν καθαρά. Εμείς θα επιμείνουμε στη νομιμότητα και στο σεβασμό των αποφάσεων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι «να σηκώσουμε το γάντι» και να απαντήσουμε στις προσφυγές τις οποίες απείλησαν  ότι θα ασκήσουν,  έχοντας ως όπλα τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερο, προκαλεί γέλιο η βεβαιότητά τους και η ικανότητα της παράταξης της κας Δούρου να «μαντεύουν» ότι στο δημόσιο και διεθνή διαγωνισμό για τα στραγγίσματα θα συμμετάσχουν μόνον 4 ελληνικές εταιρείες , λες και δεν μπορεί οποιαδήποτε εταιρεία να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και να συμμετάσχει κι αυτή με ανταγωνιστική προσφορά. Ξεχνούν βέβαια ότι σε  κάθε περίπτωση , ότι με 4 εταιρείες υποψήφιους αναδόχους, διασφαλίζεται μεγαλύτερος ανταγωνισμός σε σχέση με τα δύο σχήματα που κατέβηκαν στον αντίστοιχο διαγωνισμό που προκήρυξε η διοίκηση Δούρου το Φεβρουάριο του 2016. Τελικά τι τους ενοχλεί; Που τώρα κατεβαίνουν περισσότερες εταιρείες στο διαγωνισμό και θα υπάρχει ανταγωνισμός; Η το ότι γίνεται διαγωνισμός;;

Τρίτο, αντί να ζητούν συγγνώμη η κα Δούρου και η παράταξή της, που κληρονόμησαν στη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ μια άθλια κι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση όσον αφορά τη διαχείριση στραγγισμάτων, ζητούν και τα ρέστα. Ξόδεψαν τεράστια ποσά  για μισθωμένες μονάδες επεξεργασίας, με απουσία εκσυγχρονισμού των υποδομών και ένα απαρχαιωμένο σύστημα επεξεργασίας, που απαιτούσε άμεσα αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό.

Τέταρτο, να θυμίσουμε πως υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον η κα Δούρου στον αντίστοιχο διαγωνισμό επί της θητείας της; Ότι στην 5μελή επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού είχε τοποθετήσει υπάλληλο άλλου φορέα ( ΕΥΔΑΠ) αντί να εμπιστευθεί τα στελέχη του ΕΔΣΝΑ;  Γιατί άραγε;

Πέμπτο, σε αντίθεση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ έδωσε βάρος στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, δρομολογώντας νέες επενδύσεις ύψους 17,3 εκ. ευρώ για τη μετατροπή της σε υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας, με τεχνολογίες μεμβρανών, εξάτμισης και αντίστροφης όσμωσης.

Έκτο, με τους όρους του νέου διαγωνισμού, εξοικονομούνται χρήματα προς όφελος των πολιτών της Αττικής. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης αποδεικνύονται για άλλη μια φορά αδιάβαστοι και άσχετοι με στοιχειώδεις μαθηματικές πράξεις. Προσπαθώντας να δημιουργηθούν απατηλές εντυπώσεις για δήθεν υπερκοστολογημένο έργο εμφανίζουν τα νούμερα κατά το δοκούν. Η αλήθεια έχει ως εξής:

  • Ο τωρινός διαγωνισμός του ΕΔΣΝΑ έχει προϋπολογισμό 43.576.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ, εκ των οποίων τα 17.300.000 ευρώ νέες επενδύσεις σε υπερσύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, και δικαίωμα προαίρεσης 33.094.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

 

  • Το αντικείμενο αφορά́ στη λειτουργία, συντήρηση και συνολική ευθύνη όλων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στραγγισμάτων της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής,  για 48 μήνες με επαύξηση της δυναμικότητας επεξεργασίας από 700 σε 1300 κυβικά μέτρα ανά ημέρα.  Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα προαίρεσης για άλλους 48 μήνες με αύξηση της δυναμικότητας κατά 200 ακόμα κυβικά μέτρα ανά ημέρα. 

 

  • Ο διαγωνισμός της διοίκησης Δούρου είχε προϋπολογισμό 19.732.921,00 πλέον ΦΠΑ, εκ των οποίων πολύ μικρό μέρος, της τάξης των 3 εκ. ευρώ αφορούσε πάγιες εγκαταστάσεις. Το αντικείμενο του ήταν επίσης η συνολική διαχείριση στραγγισμάτων της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, επίσης για 48 μήνες, και όπως φαίνεται στην αναλυτική τεχνική περιγραφή του αντικειμένου αφορούσε 800 κυβικά μέτρα ανά ημέρα.

 

  • Αν αφαιρέσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις και κάνουμε βασικές μαθηματικές πράξεις, προκύπτει ότι ο τωρινός διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό και μέγιστη τιμή προσφοράς 13,8 ευρώ ανά επεξεργαζόμενο κυβικό μέτρο στραγγισμάτων ενώ ο διαγωνισμός της διοίκησης Δούρου, με λιγότερες επενδύσεις, είχε 14,32 ευρώ ανά επεξεργαζόμενο κυβικό μέτρο στραγγισμάτων, δηλαδή με τον τωρινό διαγωνισμό εξοικονομούνται πάνω από 600 ευρώ ημερήσιο κόστος διαχείρισης ή περίπου 230.000 ευρώ ανά έτος.

 

Έβδομο, πέραν του προφανούς οικονομικού οφέλους που αναδεικνύεται παραπάνω, οι συντάκτες της ανακοίνωσης κάνουν κι άλλο ένα μεγάλο λάθος. Κατηγορούν τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ ότι χρησιμοποίησαν το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, βάσει κριτηρίων. Δηλαδή κατηγορούν τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ ότι χρησιμοποίησαν το ίδιο ακριβώς σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκε στον αντίστοιχο διαγωνισμό της διοίκησης Δούρου!

Τέλος, φαίνεται ότι στους συντάκτες της ανακοίνωσης δεν αρέσουν οι υψηλές και απαιτητικές προδιαγραφές οικονομικής επάρκειας και τεχνικής ικανότητας που έχουν τεθεί από τη σημερινή διοίκηση και τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ . Δεν τους αρέσει ούτε και η αυστηρή τεχνική αξιολόγηση των προσφερόμενων λύσεων. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση. Καθαροί κανόνες εξαρχής. Προφανώς όμως εκείνοι θα προτιμούσαν έναν διαγωνισμό γεμάτο προχειρότητες, ασάφειες και επιστημονικές ανεπάρκειες που ακόμα και το ίδιο το Πολυτεχνείο εντόπισε, σαν και αυτόν που είχε δρομολογήσει η διοίκηση Δούρου. Θα προτιμούσαν ένα θολό διαγωνισμό στον οποίο ο ανάδοχος  θα ήταν σε διαρκή διαπραγμάτευση με τις υπηρεσίες για να διευκρινίζονται οι ασάφειες και οι (αθέλητες;) ελλείψεις των υποχρεώσεων του αναδόχου.

Η δική μας απάντηση στα ξεπερασμένα συστήματα του χθες, είναι η χρήση των πιο σύγχρονων κι απαιτητικών μεθόδων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Είναι η επιμονή μας στη διαφάνεια.

Είναι η αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε τις καλύτερες τεχνολογίες, τα πιο υψηλά και απαιτητικά κριτήρια αξιολόγησης, δίνοντας έμφαση στην απόλυτη προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Καθώς και στην εξασφάλιση του χαμηλότερου δυνατόν κόστους για τους πολίτες της Αττικής.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου