Δελτία Τύπου
Δελτίο Τύπου ΕΔΣΝΑ ΖΑΠΠΕΙΟ 21-12-21

Δελτίο Τύπου ΕΔΣΝΑ ΖΑΠΠΕΙΟ 21-12-21

Η Αττική γυρίζει Σελίδα. Με τον ΕΔΣΝΑ στην «πρώτη γραμμή», ξεκινάμε για να κάνουμε την ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητας των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη με τους αναδόχους οι Συμβάσεις για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης που θα διανεμηθεί δωρεάν στους Δήμους της Αττικής , μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού

Γ. Πατούλης: « Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ και Δήμοι ενώσαμε δυνάμεις για να κάνουμε την Αττική, Πρώτη Περιφέρεια στην Ανακύκλωση»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης υπέγραψαν με τους αναδόχους, τις Συμβάσεις για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης που θα διανεμηθεί δωρεάν στους Δήμους της Αττικής .

Η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο χώρο του Ζαππείου, παρουσία του  Υπ. Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, του Γ. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου, βουλευτών, Δημάρχων της Αττικής και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. ( Οπτικό υλικό και αποσπάσματα τοποθετήσεων Γ. Πατούλη, Α. Γεωργιάδη και Μ. Γραφάκου )

Κατά την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ.  Πατούλης παρουσίασε και τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ για την ανακύκλωση, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου που υλοποιείται, το οποίο στηρίζεται στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας.

 «Περιφέρεια Αττικής, ΕΔΣΝΑ και Δήμοι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε όσα μας ενοχλούσαν και μας πλήγωναν στον τομέα αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Σήμερα ΞΕΚΙΝΑΜΕ.Το 2022 θα είμαστε πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι. Ενισχύουμε σήμερα με την υπογραφή των συμβάσεων το οπλοστάσιο μας με νέο εξοπλισμό. Βάζουμε ισχυρές βάσεις για να καταστεί η Αττική, Περιφέρεια-Πρότυπο στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

«Συγχαρητήρια προς την Περιφέρεια από την ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων»

Ως ένα ιστορικό γεγονός όχι μόνο για την Αττική αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα χαρακτήρισε τις σημερινές υπογραφές με τους αναδόχους αλλά και γενικότερα την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση, ο Υπ. Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης και συνεχάρη θερμά τον κ. Πατούλη και τον ΕΔΣΝΑ που είναι ο φορέας διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής, επισημαίνοντας ότι σήμερα ξεκινά μία αντίστροφη πορεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του  περιβάλλοντος.

Τα συγχαρητήρια του εξέφρασε και ο Γ. Γραμματέας  Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: « Η σημερινή εκδήλωση είναι σημαντική όχι μόνο για την Αττική αλλά για όλη τη χώρα. Η προσπάθεια που γίνεται στην Αττική είναι μοναδική και είμαι βέβαιος ότι θα συμπαρασύρει και άλλες Περιφέρειες. Σας συγχαίρω για την προσπάθεια».

Εντελώς Δωρεάν ο εξοπλισμός στους Δήμους

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως ο εξοπλισμός ανακύκλωσης θα αποκτηθεί με χρήματα που αντλεί η Περιφέρεια από ευρωπαϊκά κυρίως προγράμματα και δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση, ούτε των Δήμων, ούτε των δημοτών.

Επισήμανε πως  οι πρώτες εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις ήδη ξεκινούν από το Δεκέμβριο του 2021 και οι υπόλοιπες αναμένονται εντός του 2022.

«Υπολογίζουμε ότι με σωστή χρήση του εξοπλισμού από τους Δήμους, εντός της επόμενης διετίας θα έχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των ποσοστών ανακύκλωσης στην Αττική και κάλυψη του στόχου του 50% ανακύκλωσης το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Τι περιλαμβάνει ο εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που προμηθεύεται ο ΕΔΣΝΑ και θα διατεθεί δωρεάν στους Δήμους περιλαμβάνει:

 • Προμήθεια κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης προγραμμάτων ανακύκλωσης , ευαισθητοποίησης, επιβράβευσης με περιφερειακές κονσόλες διαχείρισης γωνιών ανακύκλωσης και συστημάτων επιφανειακών και υπογειοποιημένων κάδων
 • Προμήθεια Και Εγκατάσταση Συστημάτων Υπόγειας Αποθήκευσης , με σύστημα ανύψωσης για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης
 • Προμήθεια και εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης, με ενσωματωμένη κονσόλα αναγνώρισης , ζύγισης και καταγραφής .
 • Αυτόματοι μηχανικοί κομποστοποιητές.
 • Προμήθεια κάδων για την επέκταση του προγράμματος διαλογής στην πηγή του έντυπου χαρτιού.
 • «Έξυπνος» οικίσκος διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων
 • «Έξυπνη» νησίδα διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων
 • Κιόσκια ανακύκλωσης


Με τον εξοπλισμό αυτό, με τα 80 καφέ απορριμματοφόρα και τους 9.000 καφέ κάδους που έχουν ήδη μοιραστεί, τα 100 νέα απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων και τους 19.000 νέους κάδους, με τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας που προωθούμε την κατασκευή τους, τις νέες Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, αλλά κυρίως με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών της Αττικής, θα πετύχουμε το μεγάλο μας στόχο που είναι να καταστεί η Αττική Πρώτη περιφέρεια στην Ανακύκλωση.    

«Προχωράμε μαζί με τους Δήμους»

Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ δουλεύουν διαρκώς μαζί με τους Δήμους για 3 βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί το ζήτημα  της διαχείρισης των απορριμμάτων μας αφορά  όλους, δεύτερον γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και τρίτον γιατί έχουν συντελεστεί πολλές  και μεγάλες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο.

«Ως το τέλος του 2022 , θα πρέπει να υπάρχει  πλήρες δίκτυο διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων» ανέφερε και προσδιόρισε  τους στόχους της ανακύκλωσης ως εξής:

 • είναι 55% ως το 2025
 • και 60% το 2030,
 • όταν σήμερα είναι κάτω από 20%
 • ενώ η ταφή πρέπει να μειωθεί στο 10% ως το 2030.


Πρακτικά όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι στην Αττική: το 2025 θα πρέπει να ανακυκλώνουμε τουλάχιστον 2,5 φορές περισσότερο από όσο σήμερα ενώ το 2030 θα πρέπει να θάβουμε το 1/8 των απορριμμάτων που θάβονται σήμερα

Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Καλούμαστε να καλύψουμε σε 4-5 χρόνια μια 20ετία καθυστερήσεων» σημείωσε.

«Βάζουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας»

Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά  στους 3 άξονες πάνω στους οποίους  βασίζεται στο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ.

 • Δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων στο δύσκολο έργο της επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.
 • Προχωράμε στην Ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων για να ελαφρύνουμε άμεσα το ΧΥΤΑ Φυλής εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή.
 • Δημιουργούμε τις απαραίτητες υποδομές για να δρομολογηθεί με έργα και όχι με λόγια το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.


«Στηρίζουμε έμπρακτα τους Δήμους στον τομέα της ανακύκλωσης»

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ.  Πατούλης διαβεβαίωσε τους Δήμους πως η Περιφέρεια  Αττικής θα τους στηρίξει μέσω του ΕΔΣΝΑ πλήρως στην προσπάθεια που θα καταβάλλουν για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε στο πλάι σας. Αυτός είναι ο λόγος που τον Ιούνιο του 2020 προχωρήσαμε στον ΕΔΣΝΑ στην προκήρυξη του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, για να προμηθευτούμε εξοπλισμό ανακύκλωσης τον οποίο θα διαθέσουμε δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών , αξιοποιώντας χρήματα του ΠΕΠ Αττικής, σε όλους τους Δήμους.

Γι αυτό έχουμε ήδη  προχωρήσει σε σχεδόν 50 προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας με άξονα την ανακύκλωση και τα βιοαπόβλητα.

Ώστε όλοι μαζί, κι όχι καθένας μόνος του, να δράσουμε ως καταλύτης της πράσινης επανάστασης που θέλουμε να συντελεστεί στην Αττική.

Ο στόχος μας είναι να καταστεί η Αττική, Πράσινη Περιφέρεια, πρώτη στην Ανακύκλωση.

Τα βήματα που έχουμε κάνει για την ανακύκλωση

Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα δράσεις της Περιφέρειας στον τομέα της ανακύκλωσης ο κ. Πατούλης εστίασε στις εξής:

 • Χρηματοδοτήθηκε το σύνολο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων και ήδη 46 από τα 66 έχουν παραδοθεί στον ΕΔΣΝΑ
 • Μοιράστηκαν πάνω από 10.000 κάδοι για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, σαν ένα πρώτο βήμα διευκόλυνσης των δήμων.
 • Δρομολογήθηκε έγκαιρα ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης , μέσω του ΕΔΣΝΑ με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Σήμερα υπογράφονται οι συμβάσεις με τους αναδόχους που θα προμηθεύσουν τον εξοπλισμό αυτό.
 • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση και αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη 60 Κινητά Πράσινα Σημεία που ήδη κυκλοφορούν στην Αττική , συλλέγοντας υλικά και αντικείμενα προς ανακύκλωση.


ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Δ. Μαρκόπουλος και Σ. Σακοράφα. Από πλευράς φορέων ο Πρόεδρος ΕΕΣΔΑ κ. Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος ΕΟΑΝ κ. Ν. Χιωτάκης, ο Διευθύνων σύμβουλος ΕΟΑΝ Γ. Βρεττάκος, τα Μέλη ΔΣ ΕΔΣΝΑ Γ. Σοφρώνης, Σπ. Βρεττός (Δ. Αχαρνών) Γ. Ζαχαρόπουλος.

Επίσης οι Δήμαρχοι: Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπας, Αιγάλεω Γ. Γκίκας, Αλίμου Α. Κονδύλης, Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Μοσχάτου – Ταύρου Α. Ευθυμίου, Ν. Σμύρνης Στ. Τζουλάκης, Π. Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος, Πετρούπολης Στ. Βλάχος, Αχαρνών Σπ. Βρεττός, Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, Μεγαρέων Γρ, Σταμούλης, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Παιανίας Ισ. Μάδης, Ραφήνας – Πικερμίου Β. Μπουρνούς, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Ελευσίνας Αργ. Οικονόμου, Αιγάλεω Ι.Γκίκας.

Από την Περιφέρεια Αττικής ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Σπύρος Αδαμόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Β. Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη,  Κεντρικού Τομέα Γιώργος Δημόπουλος, Δυτικού Τομέα Αθηνών Αντρέας Λεωτσάκος, Πειραιώς Σταυρούλα Αντωνάκου,  Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, Νοτίου Τομέα Δ. Νάνου, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μαρία Κουρή, Πολιτισμού Μ. Βιδάλη, Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος,  οι εντεταλμένοι περιφερειακοί Σύμβουλοι: Γυναικείων θεμάτων & Ισότητας Μαρία Αγγελοπούλου,  Εθελοντισμού Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, ο Επικεφαλής της Παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” Ν. Παπαδάκης.

Παράλληλα παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι: Αθηναίων και μέλος ΔΣ ΕΔΣΝΑ κ. Αβραμίδης, Αγ. Παρασκευής Ελ. Δαβάρη, Αιγάλεω Χρ. Αρβανίτης, Αλίμου κ. Αντωνάκης, Ηλιούπολης κ. Ι. Αντζίνας, Γαλατσίου Ι. Κορρές, Γλυφάδας κ. Καυκά, Ζωγράφου Ι. ΒούρτσηςΚαισαριανής Ι. Τσιροζίδης, Καλλιθέας Κ. Καλογερόπουλος και κ. Παπαδόπουλος, εκ μέρους του δήμου Μεταμόρφωσης οι κ.κ. Στ. Σαριδάκης, Β. Σταυριανού, Κωνσταντακόπουλος και Γεωργακόπουλος, εκ μέρους του δήμου Ν, Ιωνίας Αντιδήμαρχος κα Α. ΣακάλογλουΝ. Σμύρνης Γ. Κρικρής, Αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου Δ. Μητρέλλος, εκ μέρους της δημάρχου Πεντέλης ο κ. Καλλανιώτης, Περιστερίου η κα Χρόνη, Πετρούπολης κ. Φ. Χριστόπουλος, εκ μέρους του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης ο κ. Αντ. Τσελεντάς, Χαϊδαρίου ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Καλογράνας, εκ μέρους του δήμου Παπάγου – Χολαργού οι κ.κ. Βεντουζά και Σιαμάνης, Μάνδρας – Ειδυλλίας Π. Κολοβέντζας, Λαυρεωτικής κ. Μακροδημήτρης, Μαραθώνα Χ. Στάμος και ο εντεταλμένος σύμβουλος δ. Μαραθώνα Ν. Καραγιάννης, Μαρκοπούλου Γ. Αϊδινιώτης, Σπάτων -Αρτέμιδος Νομικός Αντώνιος,  Παλλήνης Δ. Καρράς, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δ.Ωρωπού Κ. Λίτσας,  Ασπροπύργου Ι. Νέζης, Καθαριότητας Κορυδαλλού Απ. Μανούσος, εκ μέρους του Δ. Ρέντη ο κ. Ι. Μπακατσέλος, εκ μέρους του δήμου Περάματος κ Αθ. Λαγουδάκης, ο αντιδήμαρχος Αγκιστρίου Ν. Τζάνος, ο αντιδήμαρος Σαλαμίνας Αντ. Βαρκάλης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αμαρουσίου Σ. Τσιπουράκης, ο Γεν. Γραμματέας δήμου Αγ. Δημητρίου, Αντιδήμαρχος Πετρούπολης κ. Χριστόπουλος.

Εκ του Γραφείου Τύπου